Caldera industrial: Què són i quins són els seus tipus?
Per poder comprendre avui dia el significat de caldera actual, hem de començar a indagar sobre la història de la caldera industrial, ja que és allà on podem trobar l’origen del que actualment són els nostres calefactors.
Parlar de les calderes industrials és fer referència a aquells dispositius o aparells que s’utilitzen per escalfar l’aigua o generar una mica de vapor a una pressió que és superior a la pressió atmosfèrica; es pot dir que una caldera industrial posseeix un compartiment on el combustible va consumint a poc a poc, mentre que en altres tipus de compartiments es col·loca només l’aigua que després es convertirà en vapor. Anteriorment, aquests tipus d’aparells s’utilitzaven en les indústries, però amb el passar dels anys les calderes van ser considerades com una gran possibilitat de calefacció per a les llars.
La primera idea d’usar les calderes industrials per obtenir l’energia sorgeix a mitjans del segle I gràcies als estudis realitzats per Herón d’Alexandria, matemàtic grec, qui va donar naixement a un tipus de turbina de paüra que en concertar-se a una caldera a través d’ tubs girava lliurement. D’altra banda, cal destacar que una caldera industrial és generadora de vapor, i també és descrita com una barreja o combinació de diversos equips que s’utilitzen per recuperar la major quantitat de calor que empren, en el mateix moment. Aquests aparells bàsicament s’encarreguen de transmetre la calor que es troba disponible.
Els tipus de calderes industrials i els problemes que presenten freqüentment
Aquestes calderes, generalment, solen dividir-se en tres tipus:
1. aquotubular
2. pirotubular
3. Les de funció seccional
La primera té com a funció principal transportar l’aigua dins dels tubs; la segona és el foc que es troba dins i es transporta a través dels tubs; i l’última està composta per seccions en el qual circula l’aigua.
Dins de la sèrie de problemes que pot presentar una caldera industrial, es troben:
1. La corrosió
2. Oxidació
Aquests dos problemes esmentats són molt comuns si les calderes no estan dissenyades en acer inoxidable o en un material totalment fiable.
3. Formació d’escuma
4. Arrossegueu
5. Incrustacions
6. Contaminacions del vapor i del condensat
7. Formació de fangs i inadequada transferència de la calor
Finalment, és important ressaltar que quan les calderes pateixen d’incrustacions es produeix automàticament una baixa d’eficiència en la transferència de la calor, ocorre un augment en la pressió del capçal i del consum del combustible.

calderas barcelonacalderas gas barcelona